Det här inlägget handlar om hur du skapar en minimalistisk basgarderob för kvinnor. Då man som jag reser mycket och mer eller mindre bor i två länder, blir det viktigare med minimalism. Det går helt enkelt inte att resa med för mycket kläder och kläderna ska helst funka både i varma Brasilien och kalla Sverige. Att skapa en basgarderob har därför blivit nödvändigt. Jag inledde processen för några månader sedan och här delar jag med mig hur jag skapat en perfekt basgarderob.
Bakgrunden till minimalism
Minimalism handlar om att begränsa antalet ägodelar för att få bättre plats hemma, ha mindre störningsmoment och helt enkelt leva enklare. Många med mig har nog upplevt att man öppnar garderoben och ”har inget att ha på sig”. Trots att vi shoppar som aldrig förr tycks vi ha mindre – är det inte konstigt? Det sägs att vi använder så lite som 20 procent av vår garderob.
I år har jag valt att ta ett krafttag över mitt hem och garderob. Jag säger adjö till saker som jag sparat för att de kan ”vara bra att ha”, saker jag haft för många av (hej då 10 st omaka strumpor!), saker jag behållit av skuldkänslor, saker jag inte har plats för och saker jag inte behöver. Istället ger jag plats för en välbalanserad basgarderob. Nedan kan ni läsa om tre metoder jag använt, men först kan ni titta på den här videon om en minimalistisk basgarderob.
Kon Mari-metoden (Marie Kondo)
Youtube är full med klipp på folk som rensar ur sina hem enligt vad som nu kallas Kon Mari-metoden. Det var så jag fick upp ögonen för den japanska organisationskonsulten vid namn Marie Kondo. Hon är alltså inte en expert på organisationer utan att på organisera. Mari Kondo utsågs till en av de mest inflytelserika personerna 2015 av Time Magazine. Hennes bok, Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem, har blivit kultförklarad och sålt i miljoner exemplar över hela världen.
Själva konceptet med Kon Mari-metoden är att man ska värdera varje sak man äger utifrån konceptet ”does it sparkle joy?”. På svenska kan det översättas med ”blir du riktigt glad av den här prylen?”. Om prylen inte sparkle joy ska den bort. För en riktig horder kanske den här tekniken inte fungerar men för oss andra är det en bra metod.
Kon Mari-metoden går ut på att man ska dela upp sitt hem i olika områden, som garderob, lösa papper, saker osv. Att man ärvt en sak eller köpt den dyrt är inte orsak att behålla den. Kondo menar att vi lätt blir känslomässigt fast i våra saker och känner dåligt samvete om vi gör oss av med dem, för att vi exempelvis lagt mycket pengar på dem. Hon säger att vi måste bli fria från dessa tankar och låta prylarna få leva vidare och kanske skänka glädje till andra människor. I tekniken ingår även hur du viker och organiserar i lådor och garderober. Vill du veta mer kan du köpa boken här.
Project 333
Project 333 är en annan metod och rörelse som gått viral. Det är en utmaning som går ut på att klä dig med 33 plagg eller mindre under 3 månader. De 33 plaggen inkluderar kläder, accessoarer, smycken, ytterkläder och skor. Det inkluderar inte vigselring, underkläder, mjukiskläder och träningskläder (pheew, haha). Project 333 går till så att du packar undan alla kläder utom dina utvalda 33. När du planerar vad du ska ha på dig under den kommande månaden ska du tänka att du ska kunna jobba och ha en fritid i dem. Project 333 säger att detta inte är ett test i lidande – du ska kunna känna dig bekväm under tiden.
Denna metod i minimalism rekommenderar att ta bort (kläder, accessoarer och skor) som:
- Inte passar din kropp längre, eller din livsstil just nu. Du förtjänar kläder som smickrar din kropp oavsett om du gått upp eller ner i vikt.
- Har prislappen kvar. Det finns en anledning till att du inte använt plagget än. Vi tenderar att köpa saker för att det är bra pris och hänger dem i garderoben som en slags trofé, ett bevis på att vi kan fynda.
- Någon annan köpt till dig. Att välja vilka kläder vi har på oss är personligt. Bara en person som känner dig riktigt bra, kanske inte ens då, kan ge dig kläder som du gillar och vill ha på dig. Bara för att du fått en present betyder det inte att du ska behålla den.
- Du tycker du borde ha. Bara för att något är med i ett modemagasin betyder inte att det passar på din kropp eller din stil. Känn efter ordentligt, är något du borde bära inte något som du faktiskt inte vill ha?
- Är slitet. Går det inte att laga eller fixa ska det bort. Den där slitna tröjan må vara hur skön som helst, men det finns det fina tröjor som är också!
- Inte blivit använt på ett år. Det finns olika metoder att testa detta. Ett förslag är att vända alla galgar åt fel håll i din garderob. De kläder på galgar som fortfarande hänger felvända när ett år gått ska bort. Du kan även knyta en scarf på klädstången och samla det som du använt på ena sidan av den.
- Inte gör dig glad (se Kon Mari-metoden ovan).
När du har rensat ut dina 33 plagg ska du packa undan alla kläder du inte valt ut och lägga upp dem på vinden (eller motsvarande). Om du efter 3 månader inte saknat något av det du packat undan kan du lika gärna donera bort det.
Skapa en perfekt basgarderob för kvinnor
Svart skinnjacka HÄR / Jeansskjorta HÄR / Grå tröja HÄR / Ljusgrå tröja HÄR / Svart tröja HÄR / Grå stickad kofta HÄR / Rostfärgad kofta HÄR / Svarta-vit randig tröja HÄR / Svart baströja HÄR / Rutig skjorta HÄR / Vitt linne med tryck HÄR / Svart t-shirt HÄR / Vit t-shirt HÄR / Grått linne HÄR / Gråmelerat linne HÄR / Svarta jeans HÄR / Smala jeans HÄR / Ljusa boyfriend jeans HÄR / Jeansshorts HÄR / Svart kjol HÄR / Svart klänning HÄR / Svart tunika HÄR / Svart linne HÄR / Mörkgrått linne HÄR / Vit blus HÄR / Svarta lågskor HÄR / Svarta sneakers HÄR / Sandaler HÄR / Spetsiga high heels HÄR
Nyckeln till en bra basgarderob för kvinnor är att helst alla underdelar (byxor, kjolar, shorts etc) ska gå ihop med överdelarna (blusar, skjortor, T-shirts, linnen). Vi har alla olika stil, jobb och fritidsintressen, vilket gör att en basgarderob kan se väldigt olika ut. Det viktiga är att du med enkla kombinationer ska kunna styla om från jobbet, till utekvällen, till fritidsaktiviteten eller till och med till en fin fest.
Ovan finns ett förslag på basgarderob som kan passa de flesta kvinnor och som går att variera i oändlighet. Jag satsar på att ha så neutrala nederdelar som möjligt, där bastonen är svart och jeans. Likaså håller jag mig mest till svart för koftor, kavaj och långärmad tröja. Överdelar och klänningar låter jag ha mer färg.
En annan metod är att göra en capsule wardrobe eller kapselgarderob som det heter på svenska. Här kommer mer information om den:
Vad är en kapselgarderob?
Att skapa en kapselgarderob är en ny metod för att skapa en basgarderob som bygger på minimalism och miljötänk. Begreppet kommer från engelskans ”capsule wardrobe”, som helt enkelt innebär att man minskar på innehållet i sin garderob.
Hur man skapar en capsule wardrobe
För att ha en kapselgarderob så behöver du inte följa en massa regler – som i Project 333. Du får istället fria händer att själv plocka ihop en begränsad garderob utifrån dina behov och viljor. Det du ska tänka på är att skapa en garderob med få plagg, man brukar säga att någonstans mellan 20-40 plagg är rimligt. Du behöver också tänka på att alla kläder ska passa ihop med varandra.
Här kommer en steg för steg guide på hur du kan skapa din egna kapselgarderob:
- Ta ut alla kläder ur din garderob. Det första steget är att verkligen rensa sin garderob. Det är lättare att få till en minimalistisk garderob genom att plocka in det man verkligen gillar istället för att försöka plocka ut det man ogillar.
- Gå igenom varje plagg. Titta noga på varje plagg och bestäm dig för om du tycker det är viktigt nog att finnas med bland dina absoluta favoritplagg.
- Tänk på årstiden. Om det är vinter så kan du lägga undan alla plagg som hör till sommaren – en kapselgarderob gör man om en gång i halvåret eller en gång inför vare årstid för att anpassa den till den nya säsongen.
- Lägg undan det du inte behöver. När du har gått igenom dina kläder så får du antagligen en hög kläder som du inte ska ha i din garderob. Vik då ihop de plagg som är hela och som passar dig – och lägg undan dem. Kanske behöver du dem till nästa årstid. När du sedan tar fram plaggen igen så kanske du märker att du inte saknat vissa plagg alls – och då är det dags att donera eller sälja dem!
Ett tips jag har är att du ska välja ut kläderna som du har i din garderob så de ser ut att komma från en och samma kollektion. Alltså att alla plagg passar med varandra och att det finns en enhetlig känsla. Då är du på god väg till en riktigt bra kapselgarderob!
Kom ihåg att underkläder, strumpor, vigsel/ förlovningsring och särskilda arbetskläder inte räknas in i kapselgarderoben.
Vad ska man ha i en capsule wardrobe?
Svaret på den frågan är egentligen ganska tråkig – du ska nämligen fylla din kapselgarderob med precis det som du själv vill! Självklart kan det vara smart att skapa en balans mellan de olika typerna av plagg.
De plagg du borde ha flest av är överdelar som sitter nära huden. Alltså t-shirts, blusar och långärmade tröjor. Dessa plagg bär man i regel bara en eller max ett par gånger innan man tvättar dem – och alltså behöver man fler plagg att välja mellan. Överdelar så som koftor behöver man i regel inte lika många av.
Nästa kategori av plagg är byxor/ underdelar. Dessa kan du bära flera dagar utan att de behöver tvättas (förutsatt att du inte ex. jobbar i trädgården och smutsar ner dem). Jeans och andra byxor av vävt tyg behöver du inte lika många av, men tights och lösare byxor kan det vara smart att ha fler av. Om du gillar att bära kjol så kan du välja några favoriter som passar bra med de överdelar du valt.
Klänningar är bra att ha i sin kapselgarderob eftersom du med hjälp av dem kan skapa en outfit med endast ett plagg – till skillnad från en vanlig outfit med byxa och tröja som kräver två plagg.
När det gäller accessoarer och skor så gäller det att välja smart. Välj bekväma och enkla skor som passar alla olika typer av tillställningar. Som accessoarer kan du välja dina absoluta favoriter, kanske din favoritväska och en praktiskt skärp.
Capsule wardrobe VÅR kapselgarderob
Vit t-shirt HÄR / Grön knytblus HÄR / Beige cardigan HÄR / Grå crop top HÄR / Mönstrad klänning HÄR / Vit spetstopp HÄR / Svart skärp HÄR / Vit skjorta HÄR / Guldklocka HÄR / Rosa knytblus HÄR / Smala höga jeans HÄR / Smala svarta jeans HÄR / Svarta kontorsbyxor HÄR / Svart volangkjol HÄR / Grön jumpsuit HÄR / Vita sneakers HÄR / Svarta klackskor HÄR / Svarta loafers HÄR
Våren är årets början och en nystart för din capsule wardrob. Det är nu du lägger upp basen för tre nya kapsel-månader (minst, vi vet ju inte när sommaren behagas komma). Vanligtvis börjar vårgarderoben i mars och slutar i maj. Din basgarderob får gärna ha lite våriga färger och kompletteras med svarta basics. Ett par vita sneakers är inte heller fel.
Capsule wardrobe SOMMAR kapselgarderob
Gul rutig klänning HÄR / Gammelrosa klänning HÄR / Orange klänning HÄR / Mönstrad klänning HÄR / Vit jumpsuit HÄR / Vit spetströja HÄR / Svart topp HÄR / Väska i krokodilskinn HÄR / Ljusgul blus HÄR / Rostfärgad knytblus HÄR / Naturvit kofta HÄR / Jeans HÄR / Leopardmönstrad kjol HÄR / Svart volangkjol HÄR / Kort jeanskjol HÄR / Birkenstock tofflor HÄR / Rosa ballerinaskor HÄR / Krokodil high heels HÄR
Sommaren är troligtvis den lättaste tiden för en capsule wardrobe. När värmen kommer behöver vi färre lager av kläder och klänningar blir det ultimata go-to-plagget. En sommar kapselgarderob gäller oftast från juni till augusti. Denna basgarderob innehåller lätta plagg och kompletteras med en kofta (och gärna strumpbyxor) för kallare kvällar.
Capsule Wardrobe HÖST kapselgarderob
Vit blus HÄR / Beige polotröja HÄR / Vit bastopp HÄR / Svart knytblus HÄR / Senapsgul stickad tröja HÄR / Grå stickad tröja HÄR / Jeans HÄR / Svarta jeans HÄR / Svarta kontorsbyxor HÄR / Vinröd kofta HÄR / Grön polotröja HÄR / Svarta boots HÄR / Svart kavaj HÄR / Svart jumpsuit HÄR / Örhängen HÄR / Svarta sneakers HÄR
Basen i denna capsule wardrobe är svarta plagg. För att skapa den ultimata höstlooken piffas den svarta basfärgen upp med färgklickar av typiskt höstiga färger. En höst kapselgarderob används oftast september till november, kanske lite kortare än så rent av. Många av plaggen kan dock återanvändas i både vinterns och vårens basgarderob.
Capsule Wardrobe VINTER kapselgarderob
Rostfärgad polotröja HÄR / Vit polotröja HÄR / Beige stickad kofta HÄR / Grå tröja HÄR / Svart skärp HÄR / Vit skjorta HÄR / Svart knytblus HÄR / Vinröd cardigan HÄR / Svarta jeans HÄR / Svarta kontorsbyxor HÄR / Grön tröja HÄR / Beige body med dragkedja HÄR / Grå stickad klänning HÄR / Mörka jeans HÄR / Ljusa jeans HÄR / Svart kappa HÄR / Beige fuskpäls kappa HÄR / Guldkedja HÄR / Svarta boots HÄR
En vinter kapselgarderob är den basgarderob vi har längst användning av. Normalt sett använder vi vintergarderoben i november fram till mars. Därför är det viktigast att investera i plagg av bra kvalitet som håller. Självklart kan du byta ut plagg efter några månader om de blir allt för slitna. Höga polokragar gör att vinterns snålblåst inte letar sig in i nacken, brrr.